editor 2. říjen 2020 editor 2. říjen 2020 Dopis o minulosti V jakém světě bych to žil, kdybych se nemohl občas spojit se svými vzpomínkami na postavy...
editor 1. říjen 2020 editor 1. říjen 2020 ODSTÚPENIE PODKARPATSKEJ RUSI SOVIETSKEMU ZVÄZU Článek Valerije Paďaka, který bydlí v Užhorodě, přednáší na Ústavu rusínského jazyka a kultury na...
editor 1. říjen 2020 editor 1. říjen 2020 Vojenská a politická konsolidace území Podkarpatské Rusi jako součásti nově vzniklého Československa v roce 1919 Článek Tomáše Řepy, známého brněnského historika a odborného asistenta na Univerzitě obrany, ve...
editor 1. říjen 2020 editor 1. říjen 2020 Čeká nás skvělá budoucnost ! Podívejte se na prezentaci, kterou předvedla loni žákyně 7. třídy, když měla za úkol pohovořit o...
editor 1. říjen 2020 editor 1. říjen 2020 Ukrajinská menšina v meziválečném Československu – politické, bezpečnostní a vojenské aspekty Další článek historika Tomáše Řepy Proces připojení Podkarpatské Rusi k Československu Po skončení...
editor 1. říjen 2020 editor 1. říjen 2020 Problémy s paternitou v Iršavě Už jsem se dříve zmínil, že se užhorodským starousedlíkům líbil fakt, že toto město zůstává...
editor 30. září 2020 editor 30. září 2020 Nešťastná Ukrajina Není to nové téma, ale je nutné se k tomu stále vracet, tím spíše, že se podobné jevy ve světě...
editor 29. září 2020 editor 29. září 2020 Syrniky Syrniky jsou tvarohové (tvaroh = сир) lívance. Je to velká pochoutka. Běžně se podávají jako...
editor 26. září 2020 editor 26. září 2020 Zakarpatské Pelmeně Zakarpatské pelmeně jsou krásnou ukázkou toho, jak obyvatelé Podkarpatské Rusi dokážou nápaditě a...
editor 24. září 2020 editor 24. září 2020 Banoš Banoš je tradiční podkarpatské jídlo. Je to smetanová kukuřičná kaše, která se podává buď jako...
editor 22. září 2020 editor 22. září 2020 Hribna juška Základem této řidší, přesto energeticky vydatné polévky, jsou sušené praváky (біле гріби). Lze ji...
editor 17. září 2020 editor 17. září 2020 Pelmeně Pelmeně jsou masové taštičky, v podstatě ruské raviolli. Pocházejí ze Sibiře a v období Sovětského...
editor 16. září 2020 editor 16. září 2020 Sváteční boršč Boršč je podkarpatské i ukrajinské národní jídlo. Je to hustá zeleninová polévka na bázi červené...
editor 16. září 2020 editor 16. září 2020 Bramborový šašlík Tato jednoduchá pochoutka se většinou připravuje na ohni, ale dá se to zvládnout bez problémů v...