Zakarpatské Pelmeně

Zakarpatské pelmeně jsou krásnou ukázkou toho, jak obyvatelé Podkarpatské Rusi dokážou nápaditě a tvořivě přepracovat recept a obyčejné jídlo tak povýšit na pravý kulinářský zážitek, a to i bez náročných vychytávek a exotických surovin (Recept na sibiřské pelmeně, které se rozšířily po celém území dříve ovládaném Sovětským svazem, najdete mezi staršími příspěvky)

Budeme potřebovat:

250 g hladké mouky

200 ml kefíru

300 g tučnějšího mletého hovězího, nebo ve směsi s vepřovým

3 větší cibule

150 g hub

250 ml smetany

olej a sádlo na smažení

sůl, pepř a papriku na dochucení

Postup:

Z kefíru, mouky a špetky soli vypracujeme tužší těsto tak, až se nebude lepit na ruce.

Do mletého masa najemno nastrouhejte 2 oloupané cibule, promíchejte a ochuťte pepřem a solí.

Třetí cibuli nakrájejte nadrobno a v kastrolu ji restujte na sádle, dokud nezačne zlátnout. Přidejte nakrájené houby (čerstvé nebo zmrazené) a restujte. Houby pustí vodu. Jakmile se voda začne odpařovat, osolte je, případně opepřete a opaprikujte podle vlastní chuti, a zalijte smetanou. Přiveďte k varu, sundejte z ohně a dejte bokem.

Těsto vyválejte do obdélníku o tloušťce 1 mm.

Celý povrch těsta potřete masovou směsí a sviňte do rolády.

Z rolády nařežte na 2 prsty dlouhé pelmeně.

Pelmeně osmažte ve fritéze nebo na pánvi na oleji dozlatova.

Během smažení přiveďte k varu houbovou omáčku.

Osmažené pelmeně vložte do omáčky a nechte je v ní za občasného míchání ještě 5 - 10 minut provařit.

Podávejte jako teplý předkrm, nebo hlavní chod.

 

Марьянка Безега

Přečtěte si

ppr-logo-white.svg
Jsme spolek přátel Podkarpatské Rusi,
krásné země, která byla kdysi součástí
Československé Republiky.
© 2024 PŘÁTELÉ PODKARPATSKÉ RUSI

Kontakt

+420 725 518 828

subcarpathia@seznam.cz