Hribna juška

Základem této řidší, přesto energeticky vydatné polévky, jsou sušené praváky (біле гріби). Lze ji s úspěchem uvařit i z jiných druhů hřibů, ale chuť nebude tak výrazná. Důležité pro správnou chuť ovšem je, aby se jednalo o hřiby sušené a pokud možno po podkarpatském způsobu - to jest nakrájené na mnohem větší kusy, než je v našich krajích zvykem

Budeme potřebovat:
100 g sušených pravých hřibů
3 cibule
1 mrkev
bobkový list
muškátový ořech
sůl
pepř
100 g másla
100 g zakysané smetany (tučná)
hladkou mouku
3-4 litry vody

postup:
Sušené hřiby namočíme v misce se studenou vodou - aspoň na 15 minut.
Poté dáme do hrnce, dolijeme vodu a dáme na 1 hodinu na mírném ohni
vařit. Mezitím očistíme a na jemném struhadle nastrouháme mrkev a  nakrájíme cibuli na jemné kostičky.
Po hodině vaření houby vyndáme zpět do misky a do vývaru, který nám
zůstal v kastrolu, přidáme nastrouhanou mrkev, bobkový list, osolíme a
opepříme čerstvě mletým pepřem. Vaříme cca 10-15 minut. Houby můžeme
pokrájet na menší kousky.
Na pánvičce nebo v kastrolku na 30 g másla zpěníme cibulku, podlijeme
trochou rostlinného oleje a necháme zesklovatět, jemně opepříme. Poté
přendáme bokem na talířek.
Ve stejné pánvičce/kastrolku (pozor, neumývat ho) rozpustíme na mírném
ohni zbytek másla, zaprášíme hladkou moukou (30g) a necháme ji za stálého míchání lehce ztmavnout. Odstavíme a opatrně vmícháme zakysanou smetanu a znovu lehce prohřejeme. Poté znovu odstavíme a po malých dávkách vmícháváme metličkou část vývaru z hub, až jíška získá konzistenci velmi řídké omáčky - hladkou, tekutou a bez hrudek.
 Do zbytku vývaru vrátíme zředěnou jíšku, cibuli a houby, podle chuti nastrouháme lehounce muškátového ořechu a vše ještě lehce provaříme, aby se všechny  chuti spokily.
Nyní nezbývá, než Gribnu jušku servírovat.

Adam Blažke

Přečtěte si

ppr-logo-white.svg
Jsme spolek přátel Podkarpatské Rusi,
krásné země, která byla kdysi součástí
Československé Republiky.
© 2024 PŘÁTELÉ PODKARPATSKÉ RUSI

Kontakt

+420 725 518 828

subcarpathia@seznam.cz