Bramborový šašlík

Tato jednoduchá pochoutka se většinou připravuje na ohni, ale dá se to zvládnout bez problémů v horkovzdušné nebo i obyčejné troubě. Původně se toto jídlo připravovalo jak laciná bezmasá verze šašlíku, ale poslední dobou se začíná rozšiřovat jako vynikající příloha k masu. Stěžejní surovina pro jeho přípravu je špek. V ideálním případě domácí, vysoký, uzený, z Podkarpatské Rusi přivezený.  Místo něj se dá použít i špek z místních domácích zdrojů, nebo v obchodě koupený Iberský nebo z mangalice. Aby byl výsledek našeho snažení bezchybný, musí být špek vysoký, aby porýval celou plochu brambory. Takový špek se ale dá získat jen z prasete, které při porážce váží 150 a více kg a to je asi o 30 kg víc, než je běžné při průmyslové výrobě vepřového. Pokud použijete špek horší kvality, můžete přidat cibuli, Druhá podstatná surovina sloužící k dochucení je brynza. Pokud nemáte domácí zdroje, zkuste koupit brynzu ve stánku slovenských výrobců (např ve vchodu NC Královo Pole), nebo alespoň váženou u pultu. Použitelná  brynza musí mít více než 50% ovčího mléka a co nejvíce tuku a sušiny.

Budeme potřebovat:

Brambory

Vysoký uzený špek, (cibuli)

Brynzu

sůl, pečící papír, špejle

Postup:

Rozehřejte troubu na 220 stupňů, brambory i se slupkou očistěte pod tekoucí vodou (a oloupejte cibuli).

Brambory nakrájejte na kolečka 2 cm silná, špek na plátky cca 0,5 cm (a cibuli na tenká kolečka).

Brambory jemně osolte - natáhnou sůl i ze špeku

Na špejli napichujte bramboru, špek, (cibuli), bramboru, špek, (cibuli).... až špejli zaplníte, použijte další.

Špejle naskládejte na plech s pečícím papírem a pečte cca 30 minut

Podávat můžete buď na špejlích s brynzou jako přílohou.

Nebo všechno ze špejlí stáhněte do mísy, přisypte k tomu brynzu, celou mísu protřepejte a potom podávejte jako přílohu, nebo samostatný pokrm.

Přečtěte si

ppr-logo-white.svg
Jsme spolek přátel Podkarpatské Rusi,
krásné země, která byla kdysi součástí
Československé Republiky.
© 2024 PŘÁTELÉ PODKARPATSKÉ RUSI

Kontakt

+420 725 518 828

subcarpathia@seznam.cz