Podkarpatská kuchyně vychází ze surovin, které poskytovalo limitované horské zemědělství a pastevectví. Slovo limitované ale chápejte v oblasti kvantity. Co se kvality týče, jsou domácí podkarpatské potraviny, dostupné na trzích v každém městečku, svou vysokou kvalitou na míle vzdáleny produktům běžného potravinářského průmyslu. Patří sem především brambory, řepa, kořenová zelenina, zelí, fazole, kopr, rajčata a papriky, telecí, vepřové a skopové maso a drůbež, uzený špek, mléko, tvaroh a brynza, kukuřičná mouka a samozřejmě houby a lesní plody. Nalezneme zde silný vliv maďarské kuchyně (guláš, bograč, bánoš) ale i české (knedlíky, bramboráky) a dodnes se ještě setkáme se sovětskými šašliky a pelmeni.
Jídlo obvykle začíná salátem ze sezónní zeleniny s koprem a kyselou smetanou nebo majonézou, mimo sezónu se podává marinovaná zelenina. Následuje polévka, hustá a výživná. Boršč, bograč, hribnaja juška, polivka (silný kuřecí vývar), soljanka a v létě studená okroška. K polévce se jí chléb. Hlavní chod se podává v menší porci, než jsme zvyklí a jí se k němu chléb, i když je podáván s přílohou. Sem patří holubce, vareniky, pelmeně, šašlík, deruny (bramboráky), telecí se švestkami, guláš, různé varianty sekané a karbenátků, polenta, brambory se špekem a brynzou. Jako sladké pokrmy se podávají palačinky, syrniky, lívance, krupičná kaše a ovocné knedlíky, vždy s čerstvými nebo zavařenými lesními plody a zakysanou smetanou.
Postupně zde budeme uveřejňovat jednotlivé recepty
subcarpathia@seznam.cz