Pelmeně jsou masové taštičky, v podstatě ruské raviolli. Pocházejí ze Sibiře a v období Sovětského svazu se rozšířily po celém jeho území. Získaly si oblibu pro dobrou chuť, nenáročnou přípravu a snadné uchování. Běžně se prodávají jako zmražené polotovary. Většina podkarpatských hospodyněk je má v mrazáku (většinou domácí výroby), aby mohly pohostit nečekanou návštěvu.
Budeme potřebovat:
těsto:
500 g hladké mouky + mouku na podsypání válu
250 ml vody
1 vejce
lžičku soli
Všechny suroviny smícháme, vypracujeme z nich těsto, přikryjeme utěrkou, nebo zabalíme do potravinářské fólie a necháme cca půl hodiny v chladu odpočinout
náplň:
1 kg tučného mletého vepřového (půl napůl bůček a krkovička)
150 g cibule nasekané najemno
1,5 lžičky soli, zarovnanou lžičku pepře
Vše důkladně promícháme v míse a dáme na půl hodiny odpočinout do chladu.
na dokončení: máslo, nasekaný kopr, kyselou smetanu
Těsto dáme na pomoučněný vál a vyválíme je do placky cca 1 mm silné. Pomocí tvořítka nebo skleničky z něj vykrojíme kolečka cca 8 cm v průměru. Doprostřed kolečka dáme kousek masa (cca 15 g) a zabalíme do tvaru podle obrázku. Hotové pelmeně vložíme do většího hrnce s vroucí osolenou vodou. Až pelmeně vyplavou, vaříme je ještě 4 - 5 minut a vylovíme. Položíme je na talíř, polijeme rozpuštěným máslem, posypeme koprem a přidáme lžíci kyselé smetany.
Pokud chcete pelmeně zamrazit do zásoby, zamrazte je ještě neuvařené. Postup vaření je pak stejný.