Masové kuličky podle Mariánky

Různé pokrmy z mletého masa se nabízí po celém území Podkarpatské Rusi. Často se skrývají i pod názvy kotlet nebo biftek. Mě nejvíce zaujaly kuličky, které vaří Mariánka z Podobovce. Jsou měkké a šťavnaté a jejich příprava není složitá. Nejdříve jsem se ji na postup neptal a pokusil jsem se je po návratu udělat sám, ale pořád tomu něco chybělo. Když jsem se po půl roce vrátil do Podobovce, popsal jsem jí svůj postup, a ptal se, kde dělám chybu. Řekla, že žádnou nedělám, že ona to dělá taky tak. Nevěřil jsem ji a následoval ji do kuchyně. Měla pravdu, maso, špek, cibuli, máčené pečivo i koření jsem použil správně. Rozuzlení se dostavilo nečekaně, když místo do trouby strčila plech s kuličkami do posledního modelu konvektomatu (trouba s programovatelnou teplotou a vlhkostí během pečení), který se skrýval v opačném rohu kuchyně. Od té doby přidávám při pečení do trouby misku s vodou a vždy se vesele zasměji, když se mi teď už bezchybné kuličky rozplývají na jazyku.

Budeme potřebovat:

750 g hovězího mletého masa (může být i ve směsi s vepřovým, ale vepřové nesmí být moc tučné)

150 g uzeného špeku (buď ten nejobyčejnější, který se prodává na váhu u řezníka, nebo potom vysoký z mangalice nebo Iberijský. Nikdy anglickou slaninu pajcovanou vodou)

2 cibule

2 rohlíky, nebo 150 g toastového chleba bez kůrky

mléko

1 - 2 vejce

strouhanku

sůl, pepř, majoránku

Pomůže nám kuchyňský mixér s nástavci na hnětení těsta a pečící papír

Postup:

Rohlíky nebo toastový chleba natrháme nebo nařežeme na malé kousky, dáme do misky, zalejene trochou mléka a vidličkou ponoříme pod hladinu

Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno

Špek nakrájíme na kostičky cca 0.5x 0,5, dáme do pánve a na mírném ohni za občasného míchání škvaříme, dokud nejsou všechny kostičky průhledné a začíná se na nich tvořit krusta.

Mezitím dáme maso do mísy a rozehřejeme troubu na 160 - 170 stupňů a vložíme do ní misku s vodou

K vyškvařenému špeku přidáme cibuli a zhruba 5 minut za stálého míchání restujeme, cibule musí zcela zesklovatět, ale nesmí začít karamelizovat (hnědnout). Hotovou cibuli přelijeme i s tukem a škvarky k masu v míse

Namočené pečivo v misce lehce zmáčkneme rukou. Přebytečné mléko slijeme a vlhké kousky pečiva přidáme k masu.

K masu přidáme jedno vejce, sůl pepř, rozetřený česnek a majoránku rozetřenou mezi dlaněmi a vše pomocí hnětače (nebo ručně) důkladně promícháme. Je li směs příliš tuhá, přidáme další vejce. Pokud jsme tím směs příliš zředili, zahustíme strouhankou. Znovu důkladně promícháme.

Z masové směsi vytvarujeme kuličky (větší než golfový a menší než tenisový míček) a naklademe je na plech.

Pečeme zhruba 20 - 30 min. Hotové kuličky jsou na povrchu hnědé a vytéká z nich přebytečný tuk

 

Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem

Přečtěte si

ppr-logo-white.svg
Jsme spolek přátel Podkarpatské Rusi,
krásné země, která byla kdysi součástí
Československé Republiky.
© 2024 PŘÁTELÉ PODKARPATSKÉ RUSI

Kontakt

+420 725 518 828

subcarpathia@seznam.cz